dilluns, 19 de juny del 2017

Naturals

TREBALL DE SÍNTESI  2on ESO                Haron, Mario,  Arian, David
CIÈNCIES EXPERIMENTALS
Àguila reial
FITXA ESPÈCIE AUTÒCTONA  
TAXONOMIA
Nom científic : Aquila Chrysaetos
Nom comú : Àguila reial                                                      
Regne : Animàlia
Classe : Aus
Família : Accipitridae
BIOLOGIA
Reproducció :És un ocell monògam i assoleix la maduresa sexual vers els 5-6 anys. Fa nius, que utilitza en diverses ocasions, en roques dels vessants de les muntanyes i en cingleres, els quals reutilitza cada any. A la primavera pon de 2 a 4 ous, blancs i tacats de vermell, i els cova durant 50 dies, al final dels quals el poll que ha nascut primer encara necessitarà 12 setmanes més per volar. L'altre poll mor o és mort pel seu germà gran en el moment de néixer. Les cries, anomenades, aguilons, estan recobertes d'un plomissol blanc.

Nutrició  : És carnívora. La caça de l'àguila real comença des de l'aire. A diversos metres del sòl, és capaç de detectar ratolins, conills, marmotes, peixos i fins i tot se li coneix per alimentar-se de carronya. S'ha sabut també que han atacat a cérvols madurs i guineus vermelles.
Quan una parella d'àguiles reals caça junta, persegueix a la presa fins esgotar per després abalançar-se contra ella i matar-la.

Descripció de l'espècie :Aquestes belles aus són de coloració marró fosc amb algunes plomes més clares en la part del cap i el coll. Aquestes plomes reflecteixen tonalitats daurades que li donen crèdit al seu nom en anglès: Golden eagle (Àguila daurada).
Són animals grans i majestuosos que van dels 66 als 102 cm de llarg amb una envergadura que pot arribar als 2.34 metres en les espècies més grans. El pes pot variar d'acord a la subespècie, ja que les més petites pesen al voltant de 2.5 quilos i les més grans al voltant de 6.35.
Una característica molt particular de les àguiles són les seves poderoses arpes. L'àguila real les té tan desenvolupades i forts que exerceixen 15 vegades més pressió que una mà humana masculina.
El seu elegant vol és extremadament ràpid quan es tracta de capturar preses, arribant a aconseguir els 240 km / h. El seu bec, la seva velocitat, les seves urpes i el seu potent vista a llarga distància, les converteix en una de les aus més imponents del món.

Hàbitat :El seu hàbitat són llocs oberts o semi oberts des del nivell del mar fins als 3,600 metres d'altitud. La majoria viu en regions muntanyoses, però poden adaptar-se en zones de tundra, taigà, matolls, boscos i aiguamolls.

Zona geogràfica : Abarca part d'Amèrica del Nord , Euràsia i el nord d'Àfrica. Manté poblacions sedentàries fins i tot en diverses illes com Gran Bretanya, les de la Mediterrània, Japó i Vancouver.
Grau d'amenaça :

FITXA ESPÈCIE AUTÒCTONA Genciana alpina
TAXONOMIA
Nom comú:Genciana alpina
Nom científic:Gentiana alpina
Regne:Plantae
Classe:Magnoliopsida
Família:Gentianaceae
BIOLOGIA
Reproducció:es desenvolupen a partir de gemmes en forma de piràmide durant diverses setmanes a finals d'octubre i novembre (hemisferi sud) o abril i maig (hemisferi nord).
Aplicacions:Malalties de l'estòmac i l'aparell digestiu.
També és molt famós el seu vi.
Descripció de l' espècie:És una planta anual. Els fulls s'acumulen a la base de la tija amb vores cartilaginosos, d'al voltant d'1 cm de llarg i gairebé circular. Les flors són terminals solitàries en les tiges. El calze és de color verd amb de cinc dents. La corona és de 40 a 70 mm de llarg, cònica i tenyida de color blau fosc.
Hàbitat:És intolerant al calci (calcífuga) i creix en altituds de 2000 a 2.600 metres.
Zona geogràfica:L'espècie es troba al sud-oest i oest dels Alps, Pirineus i Sierra Nevada al sud d'Espanya.
Grau d'amenaça:És una espècie vulnerable
PARLEM DE LA DIVERSITAT
  1. DEFINICIONS
  • Biodiversitat
Conjunt de totes les formes vivents de la naturalesa entera, d'una regió geogràfica o d'un grup taxonòmic definit.
  • Perill extinció
Perill de la desaparició d'una espècie o d'un taxon que presenta una línia evolutiva determinada
  • Patrimoni natural
Conjunt de riqueses que tenim a la natura.
  • Adaptació
  • Conjunt de modificacions hereditàries que permeten a un organisme, una població o una espècie adequar-se a les condicions biòtiques i abiòtiques del medi.
  • Endemismes
 Tàxon vegetal o animal de distribució restringida, els individus del qual viuen exclusivament dins els límits d’un territori determinat.
  • Espècies invasores
Espècies que entren a la força ocupant altres espècies i posant-les en perill
3. DIVERSITAT, QUÈ ÉS LA BIODIVERSITAT? QUÈ EN SABEU? QUINA DIVERSITAT CONEIXEU?
La biodiversitat és el conjunt que anomenem quan ens referim a les diferents espècies o formes de vida que trobem al nostre planeta.
Per això partint d'aquesta paraula no crec que hi hagi gaire a discutir, les diferents formes de vida existeixen com existeixen els diferents climes,les diferents cultures,els diferents idiomes,etc. I també crec que totes les espècies estan en el nostre planeta per algun motiu. Tots ens necessitem a tots.
Si viatgéssim fins l'Amazones veuríem que hiha molta flora diversa a la que podem trobar als boscos de Catalunya  i segurament si la traslladéssim a qualsevol clima polar moririen però dintre del seu contexte tenen una bona raó de ser-hi.
  •  
    4. CONCLUSIONS I VALORACIÓ

M'ha agradat molt fer aquest treball de naturals i sobretot parlar de la biodiversitat , entenent que,fins i tot els humans estem al planeta perquè tots tenim una raó per formar part d'ell.
He après que tot el que ens envolta ,des d'una formiga fins als pins o avets del Montseny mereixen el meu respecte i que he de procurar no fer-los mal bé perquè segurament la meva existència  a la Terra pot dependre de la fauna i la flora que m'envolta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada